Veelgestelde vragen
Bevolkingsonderzoeken
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Het huidige bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker stopt per 1 december.
Vanaf 1 december 2016 is het niet meer mogelijk om bij uw huisarts een uitstrijkje te laten maken met uw (oude) uitnodiging of herinnering en deel te nemen aan het huidige bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
U kunt weer meedoen vanaf het moment dat het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker in 2017 in uw regio is gestart. Neem contact op met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost om een nieuwe uitnodiging te ontvangen voor het vernieuwde bevolkingsonderzoek in 2017.
Wilt u hierop niet wachten? Dan kunt u op eigen kosten wel een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Het uitstrijkje is dan niet gratis en de kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering (eigen risico). Het kan dan zijn dat u de kosten of een deel daarvan zelf moet betalen. Neem voor vragen hierover contact op met uw zorgverzekeraar.
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gaat veranderen
We hebben in Nederland een goed bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Maar we maken het nog beter. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in oktober 2013 besloten dat het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gaat veranderen. Vanaf begin 2017 wordt het vernieuwde bevolkingsonderzoek ingevoerd. Vrouwen kunnen nog tot 1 december 2016 meedoen met het huidige bevolkingsonderzoek.
Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Het onderzoek in de vorm van een uitstrijkje verandert niet. Dit gebeurt nog steeds in de huisartsenpraktijk. De grootste verandering in het vernieuwde bevolkingsonderzoek is dat het uitstrijkje in het laboratorium eerst onderzocht wordt op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV). Zit er HPV in het uitstrijkje? Dan wordt het uitstrijkje meteen beoordeeld op afwijkende cellen. HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Dan kunnen afwijkende cellen ontstaan. Dit kan na lange tijd leiden tot baarmoederhalskanker.
Door deze nieuwe manier van testen is het eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op baarmoederhalskanker.
Ook krijgen vrouwen vanaf 2017 bij de herinnering voor het bevolkingsonderzoek, de mogelijkheid een zelfafnameset aan te vragen.
Meer informatie over het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vindt u op de website van het RIVM.